• Datum: 11-12-2021
  • Recensent: Petter Lobråten
  • Media: Tidningen Åland
  • Bok: Till stoft för vinden
  • Författare: Sonja Nordenswan

"Med ”Till stoft för vinden” avslutar Sonja Nordenswan sitt stora släktepos. En berättelse som tog sin början med ett vansinnesdåd i den fiktiva socknen Saga i Finland i mitten av 1800-talet, och som sedan kom att utspela sig i Finland, på Åland, på Irland och i USA fram till mitten av 1930-talet."

"Boken parallellskildrar intressant den åländska kampen för anslutning till Sverige och den irländska kampen mellan den katolska majoriteten och den av London stödda brittiska protestantiska överhets-minoriteten."

"Med ”Till stoft för vinden” slutför Sonja Nordenswan sitt ambitiösa romanprojekt. Språket är kärvt och precist. Författaren vet hur man skapar stegrande spänning med dramatiska bågar. Man läser gärna på för att få veta hur det ska gå.

Sonja Nordenswan bjuder helt enkelt på genuin berättarglädje som bara är att applådera.

Denna tredje och avslutande del i trilogin går bra att läsa fristående, men bör helst avnjutas med de två tidigare delarna, ”En sång ur kylan” (2016) och ”Frihetens pris” (2019) någorlunda färskt i minnet. Det är många trådar som knyts ihop och många sidoberättelser att slutföra."