• Datum: 29-11-2021
  • Recensent: Harriet Tuominen
  • Media: Nya Åland
  • Bok: Till stoft för vinden
  • Författare: Sonja Nordenswan

"Historien börjar lätt förrädiskt i Saga socken i sydvästra Finland, men egentligen är det Irlands historia vi får läsa om i Sonja Nordenswans trilogi om familjerna Mossberg och Scanlan. Greppet kan liknas vid Ken Folletts och Jan Guillous, som berättar om de stora världshändelserna och skedena sedda ur huvudpersonernas synvinkel och om hur deras enskilda liv påverkas."

"I den tredje och avslutande delen Till stoft för vinden knyter författaren ihop trådarna. Hon kallar själv den tredje delen för fristående och varför inte. Men läs också de två första, det är så mycket man går miste om annars av historia, av berättarglädje. För egen del läste jag serien bakfram; började med den sista, fyllde på med den andra och var helt enkelt tvungen att få läsa också första delen. Man kan göra tvärtom, men man vill veta. Man vill veta vad som har hänt och man vill veta hur det ska gå."

"Sonja Nordenswan är bra på att berätta. Hon gör sina personer levande, man börjar intressera sig för dem. Inte förvånande tyckte hon själv också att det behövdes en tredje del för att knyta ihop trådarna. Och som en normalt (o)kunnig läsare vet man en hel del mer om Irland efter att ha läst Nordenswan."