Kuvataiteilija Pive Toivonen sekä matkapurjehtija ja kirjailija Auli Irjala ovat yhdistäneet voimansa ja julkaisseet sympaattisen kuvakirjan. Kirja, joka perustuu tositarinaan kertoo laivakoira Latten seikkailuista napapiirin pohjoispuolella.

Kapun, Puosun ja laivakoira Latten koti on teräspursi Sarema, jolla he purjehtivat ensin Luoteisväylän ja sitten Koillisväylän läpi – näin pohjoisnapa tulee kierrettyä. Pive Toivosen käsialaa olevat kuvat ja piirretyt kartat kuljettavat Lattea ja s/y Saremaa läpi jäisen merireitin. Merellisessä kuvituksessa on arktisen kylmä värimaailma, johon tuo lämpöä Laivakoira Latten ilmeikäs hahmo. Kuvitus kulkee aaltona läpi koko kirjan ja sitä tahdittavat Latten koiramaiset kommentit.

Kaikenikäisille

Teos on suunnattu lapsille, mutta se sopii kaikenikäisille purjehduksesta, matkakertomuksista ja pohjoisesta luonnosta kiinnostuneille. Auli Irjalan teksti tarjoaa tietoa purjehduksen arkipäivästä, olosuhteista, Arktiksen historiasta ja luonnosta. Keskiössä ovat ympäristö ja eläimet. Latte kohtaa mursuja, myskihärkiä ja merikarhuja. Yksinäinen maitovalas tekee Sareman miehistöön lähtemättömän vaikutuksen. Jääkarhu puolestaan säikäyttää, mutta Latte haukkuu pedon pakosalle.

Kirja perustuu tositapahtumiin. Latte on ihan oikea koira, tiettävästi ainoa suomalainen sellainen, joka on kiertänyt Pohjoisnavan purjehtien. Samalla kirja taltioi palan suomalaista purjehdushistoriaa: Sarema oli ensimmäinen suomalaisalus Luoteisväylällä.

Laivakoira Latte. S/y Sareman purjehdus pohjoisnavan ympäri.

Teksti: Auli Irjala, kuvitus: Pive Toivonen

Kirjan voi ostaa osoitteessa https://pivetoivonen.fi/ tai 

https://holvi.com/shop/AlusJaMaine/product/c5245894f81f0b2d012ae236ce4222ac/