• Datum: 09-08-2020
  • Recensent: Arne
  • Media: boksidan.net
  • Bok: A. Lena Persons hjärtehotell
  • Författare: Sonja Nordenswan

Anna-Lena Persson går på gymnasiet men trivs inte. Skolan är korvstoppning, hon får inte till det med killar och den ende som förstod henne dog i en olycka. Hon känner sig som en alien, ensam och rastlös, och beslutar sig för att hoppa av skolan och ge sig ut i världen. Men människor är inte alltid vad de utger sig för att vara och en naiv ung flicka kan behöva en skyddsängel...

A: Lena Persons Hjärtehotell är en annorlunda och inkännande roadmovie i gränslandet mellan det normala och paranormala. Betoningen ligger på livets stora frågor, liv, död, religion, utanförskap, snarare än på sex, drugs & rock´n roll. Fast det sistnämnda stämmer inte, den samtida musiken går som en röd tråd genom berättelsen och både styr och förklarar Lenas liv. Historien utspelas till största delen under 70-talet och för oss som var unga då är det en ren nostalgitripp med klassfester, fylla, taffliga sexerfarenheter och tonårstidens ständiga känsla av och rädsla för att inte passa in.

Sonja Nordenswan är en etablerad åländsk författare, detta är hennes sjätte och mörkaste bok. Läsaren känner förvisso igen hennes signum, udda karaktärer och dramatiska händelser. Men här låter hon sina karaktärers tankar och känslor få ta stor plats liksom existentiella frågor om livets mening. Är våra liv är styrda av slump eller av en högre makt? Nordenswans böcker brukar vara tydliga och faktaspäckade, här överlämnar hon mycket till läsaren och när boken tar slut har man en del att fundera över. Ett måste för den som var ung på 70-talet och lika givande för alla andra!
Ni som tycker att titeln känns stolpig och krånglig, läs A. Lena som ett ord... Omslaget är värt att nämna, det är en graffitimålning av författaren själv, inspirerad av den tidens LP-omslag som Sgt Peppers´ Lonely Hearts Club Band. Väldigt passande och intressant, orättvist att vissa har fått alla sorters konstnärliga talanger!
Betyg 4