Emigranter och suffragetter ryms med i Nordenswans nya
Det är ett rejält stycke historia Sonja Nordenswan sätter tänderna i när hon väver samman sin femte roman, "Frihetens pris". Den är en pendang till "En sång ur kylan" men kan läsas helt fristående från den.
Platserna hon skildrar är Irland, det fiktiva Saga i Svenskfinland, Stockholm och emigranternas USA. Tiden är 1800-talets mitt och i periferin skymtar autentiska historiska händelser, som den irländska svälten, amerikanska inbördeskriget och en gryende medvetenhet om småfolkets villkor, både i Stockholm och USA. Ett par autentiska suffragetter har Sonja också petat in i intrigen, och de har funnits på riktigt Victoria Woodhull och hennes syster Tennessee Claflin.
Det är alltså en historisk roman man får i sin hand. Den börjar 1919 med att en soldat, Jason Mossberg, kommer hem till San Francisco. Han har deltagit i första världskriget i Europa och snubblat in på att söka sina släktrötter i Irland. Men det han hittar är inte vad han sökte och det sätter en sten i rullning. Det visar sig att hans far kommit till USA på stulna papper och att orten Saga har en betydelse för historien och intrigen.
När pappa August Mossberg, som egentligen heter Joe Scanlan, stiger iland i New York råkar en resenär, pigan Anna från Saga, få se hans papper och inser att det är fel person hon ser. Men hon gör ingenting åt det, livet rullar på för de nyanlända. Många år senare dyker minnet upp.
Parallellt med den intrigen finns berättelsen om Anna, som ensam kommer till Stockholm och får tjänst hos Aftonbladet-journalisten Petter Lindeman. De delar lägenhet och lever jämlikt, som Almqvists par i romanen "Det går an". Tillsammans emigrerar de till USA och den större frihet de tror de ska hitta.
Sonja Nordenswan gillar att berätta historier och gör det bra, tiden vaknar till liv genom små detaljer. Bäst lyckas hon med att beskriva vardagslivet i Stockholm, en illaluktande stad utan badkultur, liksom nybyggarlivet i USA där alla måste vara beredda på att när som helst söka sig vidare, och västerut är den riktning man väljer. Det är ju också guldruschens tider så många lycksökare är i farten. Berättelsen bör kunna intressera alla de som har Amerikafarare i släkten eftersom romanen ger en bra bild av de tuffa villkor som mötte emigranterna.
Författaren målar med bred pensel men fuskar inte med detaljerna. Hon har letat fakta även om småsaker och det gör att hon bli övertygande. Hennes personer är inte storslagna, de är sådana som får historiens hjul att haka i varandra och det är ett gott hantverk som visas, hur många av historiens lösa trådar förs samman och får bilda mönster i det som senare generationer ska kalla "gammal historia".
Det blir intressant att se om författaren har fler berättelser att skaka fram ur historiens gömmor.