• Datum: 22-05-2019
  • Recensent: Lasse Grönroos
  • Media: Yle
  • Bok: Vi minns m/s Irma
  • Författare: Cecilia McMullen

Dokumentaristen Mikael Martikainen visar den första bilden på det sjunkna skeppet M/S Irma som försvann norr om Åland natten mellan den 25 och 26 oktober 1968.

I femtio år har Irma varit försvunnen. Ända tills nu.

Det 45 meter långa skeppet av järn förde elva personer med sig i graven.

Endast styrmannen Torvald Grönqvists kropp hittades efter att Irma hade försvunnit. Irma var på väg från Klaipėda i Litauen till Raumo.

Familjen Grönqvist i Vålax i Borgå miste åtta anhöriga: fyra söner, tre svärdöttrar och en tvååring i tragedin.

- Irma ligger cirka 23 sjömil (drygt 40 kilometer) väster om Enskär och avståndet till Åländska fastlandet är lite mindre, berättar Martikainen om fyndet.

Ett av de stora finlandssvenska mysterierna är härmed löst, men ännu återstår många frågor kring förlisningen.

Martikainen och datorprogrammeraren Tomas Gustafsson har i år påbörjat filmandet av en längre dokumentär om M/S Irma med målet att hitta vraket och att försöka reda ut vad som egentligen hände och vad som förorsakade förlisningen.

De har i över ett års tid samlat in all tänkbar information om fallet. Gustafsson har genom en avancerad simulation räknat ut driftmönster för den stora mängd vrakgods som hittades från Irma.

Efter ihärdiga efterforskningar och två veckors systematiska skanningar av havsbottnen fick teamet napp på tisdag: Irmas vrak hittades och identifierades.

Irma vilar på cirka 43 meters djup.

- Av bilderna som dels tagit med side-scan sonar och dels med en robotkamera framgår att Irma ligger på rätt köl, lutande på styrbord sida. Hon har troligen gått ner med fören före, eftersom förpartiet tycks vara skadat, berättar Martikainen.

Under årens lopp har en mängd trålar fastnat i akterbyggnaden och troligen rivit med sig styrhytten i trä samt de två masterna.

- Irmas lastrum är öppet och lasten som bestod av antracit har stjälpt eller eventuellt sköljts ur. Inga spår av lastluckorna finns tillsvidare, berättar Martikainen.

Vraket kommer att undersökas noggrannare under sommaren för att få fram ledtrådar om orsaken till förlisningen.

Dokumentären som filmats i över ett år beräknas vara klar våren 2020.