Venäjän tsaariperhe ja Kreikan kruunupäät, Argentiinan laivasto ja Yhdysvaltain purjehtijat... Kaikki ovat olleet aikoinaan Turun Veneveistämön asiakkaina. Kanooteista luksuspursiin veneitä rakentaneen yrityksen laaja tuotanto ja ihmiset menestystarinan takana esittäytyvät tuoreessa tietokirjassa.
Hieman yli puoli vuosisataa toiminut Turun Veneveistämö ehti rakentaa yli 5 000venettä, ja jättää suomalaiseen teollisuushistoriaan lähtemättömän vanan. Aikoinaan se oli Pohjoismaiden suurin veistämö, ja merkittävä koko Euroopankin mittakaavassa.
Sen ovat kirjoittaneet aiemminkin klassista puuveneistä kirjoittanut Pirkka Leino sekä merikeskus Forum Marinumin amanuenssi Jarmo Saarinen.
Kilpapurjeveneet lienevät veistämön tunnetuinta tuotantoa, mutta alusten kirjo oli runsas aina soutu- ja pelastusveneistä tykki- ja torpedoveneisiin sekä luksushuvipursiin, jollista ja kanooteista jääpursiin. Keisariilisen Venäjän laivastolle Turussa rakennettiin miinanraivaajia ja torpedoveneitä, Suomen merivartiostolle vartiomoottoriveneitä ja tullille risteilijöitä.
Insinööri Alexander Crichton perusti Turun Veneveistämön vuonna 1889, jolloin pienalusten ja huviveneiden valmistus siirtyi pois William Crichton & Co:n laivatelakalta. Jo kolme vuotta myöhemmin veistämön omistajaksi tuli varakonsuli G. A. Lindblom, ja nimeksi vakiintui ruotsinkielinen muoto Åbo Båtvarf.
Maine kiiri Auran rannoilta pian maan rajojen ulkopuolella, ja 1930-luvulla Turun Veneveistämö oli yksi tunnetuimmista suomalaisista brändeistä maailmalla.
Ruissalossa, Turun satamaa vastapäätä veistetyillä veneillä purjehtivat niin teollisuuspohatat, valtiomiehet kuin kuninkaallisetkin. Asiakkaita oli Venäjän yläluokan ohella Eurooppaa, Yhdysvaltoja ja Etelä-Amerikkaa myöten.
Purret toimitettiin täydessä varustuksessa, luksusjahdin tarpeisto saattoi veistämöltä lähtiessään olla viimeisen päälle kuosissaan aina Arabian posliiniastiastoa myöten!
Leinon ja Saarisen kirjassa luodaan kattava katsaus veistämön laajaan tuotantoon, ja se sisältää mm. yli 250 valokuvaa, piirustusta ja karttaa. Venekaunotarten ohella teos esittelee myös suomalalsta teollisuushistoriaa ja veistämön menestyksen takana vaikuttaneita henkilöitä.
http://yle.fi/alueet/teksti/turku/2011/10/turun_veneveistamo_oli_kruunupaiden_ja_armeijoiden_hovihankkija_2989231.html