• Datum: 29-06-2006
  • Recensent: 0
  • Media: Suomi-Mongolia-Seuran kotisivu
  • Bok: Baron Ungern, Mongoliets härskare, andra upplagan
  • Författare: Ronny Rönnqvist

Suomi-Mongolia yhdistyksen jäsen Ronny Rönnqvist on julkaisut elämäkerran legendaarisesta paroonista Roman von Ungern-Sternbergistä, jota myös on kutsuttu ”veriseksi parooniksi” tai ”hulluksi parooniksi”. Kirja on ruotsinkielinen ja on nimeltään ”Baron Ungern, Mongoliets härskare”.

 

"Parooni Ungern eli nuoruutensa idyllisessä saksalais-baltialaisessa Virossa mutta uneksi jo nuoruudessaan sotaisista uroteoista. Ensimmäisessä maailmansodassa hän palveli kasakkaupseerina ja palkittiin mm. himotulla Yrjönristillä. Vuoden 1917 Venäjän maaliskuun vallankumouksen jälkeen Ungern hakeutui Transbaikaliaan, toimiakseen sieltä käsin monarkian palauttamiseksi Venäjälle. Leninin otettua vallan hän ryhtyi veriseen ristiretkeen uutta bolsjeviikkihallitusta vastaan. Aasialaisen ratsuväkidivisionansa johdossa hän suuntasi Mongoliaan ja karkotti kiinalaiset Urgasta, tämän päivän Ulaanbaatarista. Käytännössä Ungern näin ollen oli Mongolian hallitsija alkuvuodesta 1921.

Parooni Ungern oli syntynyt sotilaaksi ja kuului monen aikalaisen mielestä lähinnä keskiaikaan. Häntä pelkäsi sekä vihollinen että omat sotilaat. Entisen esimiehensä, kuuluisan valkoisen kenraalin Pjotr Wrangelin mukaan, hän oli kun leikattu jostain Mayne Reidin seikkailuromaanista. Hänellä oli okulttisia taipumuksia ja monet uskoivat että hänellä oli kyky lukea kanssaihmisten ajatuksia.

Ungern otti lamabuddhistisen uskonnon omakseen ja kehitti suunnitelmia uuden suurmongolialaisen valtakaunnan perustamiseksi, joka murskasi turmiollisen länsimaailman. Hänen johtamansa aasialainen ratsuväkidivisioona olisi se keihäskärki joka panisi tämän kaiken alulle. Kertomus parooni Ungernista, Tsingis Khanin reinkarnaatiosta, on samalla kertomus Mongolian yrityksestä vapautua sekä kiinalaisten että venäläisten holhouksesta.

Käyttämällä osittain uutta aineistoa tästä jännittävästä ja värikkäästä episoodista Venäjän sisällissodan historiassa, kirjoittaja antaa totuudenmukaisen kuvan tarunhohtoisesta paroonista ja viimeisestä valkoisesta kenraalista. Tekstiä täydentää runsas, osittain ennen julkaisematon kuvamateriaali.

Ronny Rönnqvist: Baron Ungern, Mongoliets härskare.

Litorale, Helsingfors 2006.

ISBN 952-5045-25-0

Kirjan hinta on € 28 kirjakaupasta. Kirjan voi tilata myös suoraan kustantajalta osoitteella:

www.litorale.fi"