• Datum: 11-08-2004
  • Recensent: Henrik Othman
  • Media: Jakobstads Tidning
  • Bok: Segel och hav - Purjeita merellä
  • Författare: Jorma Rautapää

"Många håller med också denna regniga sommar.

Men det finns mängder av seglare av hjärtat som är dömda till landkrabberi av yttre omständigheter eiler egen oföretagsamhet. Som sådan hedersseglare kan man alltid längta tili sjöss, och då kan man ju som surrogat för en egen båt se båtar i bild. Jorma Rautapää har under ett kvartssekel fotograferat flytetyg från små jollar till stolta fullriggare och har på tusentals bilder dokumenterat kring 700 båtar och fartyg.

Nu har en del av den här bildskatten samlats i en bok, redigerad av Pekka Barck och ombruten av Juha Lökström. Barck har bland annat tidigare kartlagt finländska segeljakter från början av förra seklet.

I ""Segel och hav"" vidgar Barck perspektivet; Jorma Rautapää har med sin kamera färdats över stora delar av Östersjön och gjort utfärder också i Norge. Resultatet är en imponerande bildkavalkad; en julafton för alla som älskar vackra båtar. Främst handlar det om träbåtar, och helst av äldre snitt, men en och annan lite modernare skapelse ryms ocksa med.

Någon egentlig kartläggning av båttyper eiler byggartraditioner är boken inte, men den är systematiskt indelad i kapitel som ""Strand och brygga"", ""Till motors"", ""På kryss"" och ""Med stora segel"".

Bland de stora seglarna återfinns både ""Jacobstads Wapen"" och ""Ferder"", Wapnet skymtar också i bakgrunden på en bild av Scyllabåtar vid Sveaborg. Från Jakobstad kommer även pojkbåten ""Bagatelle"" från 1912; en av landets första juniorbåtar.

Jorma Rautapää är skicklig marinfotograf som både förmår återge båtarnas skönhet och fånga dramatiken när det hettar till i kappsegling. Ljuset till sjöss är ofta svårt med stora kontraster, men Rautapää har inga problem att bemästra tekniken då han fotograferar från sitt gungande underlag. ""Segel och hav"" gör som sagt inte anspråk på att vara heltäekande; ändå vill jag sätta ett litet krux i kanten för bildvalet. Som gammal sommargäst i Borgå skärgård saknar jag bilder av Pellingebåten; denna vackra skapelse med sin slanka linjeföring känd för att inte gräva ned sig i aktern ens vid kraftigt motorpådrag.

""Segel och hav"" har förord och bildtexter både på svenska och finska; en kombination man ser alltmer sällan i bildverk i dag där engelskan mer eiler mindre trängt ut svenskan.

Här har jag bara en invändning; ""Airisto"" heter faktiskt ""Erstan"" på svenska, trots att segelklubben i Äbo heter Airisto segelsällskap."

 

Det är nödvändigt att segla", sägs det med tillägget att det där med att leva nu inte är så viktigt.