Det privatägda förlaget Oy Litorale Ab har under de senaste 20 åren etablerat sig som ett betydande förlag i Finland. Förlaget ger årligen ut 10–15 böcker på svenska, finska och engelska. Förlagets marknadsandel har stadigt vuxit sen det grundades 1995.

Litorale är italienska och betyder kust. Förlaget producerar en hel del litteratur med anknytning till segel, sjöfart, hav och skärgård, men också litteratur med lokal förankring. Under de senaste åren har skönlitteraturens andel ökat i takt med att etablerade författare börjat samarbeta med Litorale.

Förlaget erbjuder alternativ för litteraturens utveckling i Finland. De flesta böckerna har varit på svenska. Vi har också börjat ge ut skönlitterära böcker på två språk; finska och svenska. Vissa specialböcker om segling ger vi dessutom ut på finska eller engelska.

De stora förlagen har inte alltid den flexibilitet eller den rätta viljan att ta risker som små förlag har. Litorale har gett ut många debutverk och vi ger författare latitud om så behövs. De små förlagen spelar en viktig roll för litteraturen. Vi berikar utbudet med annorlunda böcker. Vi behöver inte följa huvudströmmen.

Litorale har gett ut böcker av över 50 författare. Vi har haft nöjet att få samarbeta med Irmelin Sandman Lilius, Christoffer H. Ericsson, Stefan Randström, Tom Paxal, Leo Löthman för att nämna några. Vi samarbetar också med olika föreningar som Fira och Visans Vänner. Under årens lopp har Litorale sålt tiotusentals böcker till över 50 länder från Japan via Australien och Egypten till Argentina och Kanada. Verksamheten leds av vd Pekka Barck tillsammans med förlagsredaktör Barbara Huldén, som är förlagets allt-i-allo.

Litorales böcker säljs i parti i Finland av Porvoon Kirjakeskus. De finns tillhanda i bokhandlar som Akademen, Adlibris, booky.fi och bokklubben SMB i Sverige. De finns också i vår vackra skärgård såsom på TB Marin i Rosala, Farmors Café på Högsåra, Utö Café Horisont eller Jurmo Kaffela. Litorale deltar årligen i bokmässorna i Göteborg och Helsingfors. Vi är medlem i Finlands Förlagsförening.

Kontaktuppgifter:

I frågor om nya manus barbara(at)hulden.fi

I övriga ärenden kontakt(at)litorale.fi