Det privatägda förlaget Oy Litorale Ab har etablerat sig som ett betydande förlag i Finland allt sedan 1995. Förlaget ger årligen ut omkring 10-20 böcker, huvudsakligen på svenska. Vi är en lycklig kulturfamilj som består av aktiva författare, en förläggare, lektörer, redaktörer, grafiker, fotografer och bokförare. Förlagets marknadsandel har stadigt vuxit sen det grundades 1995.

Namnet Litorale kommer från italienskan och betyder kust. Förlaget producerar en hel del litteratur med anknytning till segel, sjöfart, hav och skärgård, men också litteratur med lokal förankring. Under de senaste åren har skönlitteraturens andel ökat i takt med att etablerade författare börjat samarbeta med Litorale.

Förlaget erbjuder valmöjligheter för litteraturens utveckling i Finland. De stora förlagen har inte alltid den flexibilitet eller den rätta viljan att ta risker som små förlag har. Litorale har gett ut många debutverk och vi ger författare latitud om så behövs. Vi spelar en viktig roll för litteraturen. Vi berikar utbudet med särpräglade böcker. Vi behöver inte följa huvudströmmen. Vi kan älska litteraturen som den är utan att störas av bestsellerkulturens kvartalekonomi. Litorale ger ut böcker som lektörerna och förläggaren tycker om, utan att behöva ha ingående tankar om hur lönsamma de kan vara. Därför kommer vårt innehåll alltid att vara mera spännande än hos andra förlag.

Litorale har gett ut böcker av över 100 författare. Författarna måste leva på stipendier. För att få stipendier måste de ge ut böcker. Därför finns Litorale. Vi har haft nöjet att få samarbeta med Irmelin Sandman Lilius, Christoffer H. Ericsson, Stefan Randström, Tom Paxal, Leo Löthman för att nämna några. Vi har även samarbetat med olika föreningar som Fira och Visans Vänner. Under årens lopp har Litorale sålt tiotusentals böcker till över 50 länder från Japan via Australien och Egypten till Argentina och Kanada. Verksamheten leds av vd Pekka Barck tillsammans med många medarbetare som med sin starka insats möjliggör att vi kan fortsätta publicera fängslande och spännande böcker.

Litorales böcker säljs i parti i Finland av Kirjavälitys. Böckerna finns tillhanda hos Internet-bokhandlare såsom akateeminenwebshop.com, adlibris.com, booky.fi, bookdepository.com och bokklubben SMB i Sverige. Till våra mest trogna återförsäljare hör Tias bok i Hangö, Lovisa Bokhandel, Forum Marinum i Åbo, Söderströms och Lisco i Mariehamn. De finns också i vår vackra skärgård såsom på Farmors Café på Högsåra, Utö Café Horisont, Nagu Sjöfartshus eller Jurmo Kaffela.

Litorale deltar årligen i bokmässan i Helsingfors. Ibland är våra författare framme på mässorna i Mariehamn och Ekenäs. Vi är medlem i Finlands Förlagsförening.

Kontaktuppgifter:

I frågor om nya manus och övriga ärenden kontakt(at)litorale.fi. Vänligen observera att vi oftast har tiotals olästa manus i kö, men att vi fortfarande tar emot manus för bedömning. Du får snabbast svar genom att skicka ett PDF-manus. Vi bedömer bara fulla manus, inte sampel.