Adam i klistret

Har du någon gång själv hamnat i klistret? Det har Adam. Men som tur är kan han rita. Och stora syster Ida är klok som en bok. Kan hon hjälpa honom? Adam i klistret är en barnbok för de yngre med text av Asger Albjerg och färgsprakande illustrationer av Magdalena Åberg.

Zille och gröten

Zille och hennes katt Emil har gått i grötstrejk. Det hjälper inte ens att herr Archibald öppnar sin kappsäck med hemliga saker och räcker en sked av silver att äta gröt med. ”Blä”, säger Emil. Men vad tror du Zille säger? Zille och gröten är en barnbok för de yngre med text av Asger Albjerg och färgsprakande illustrationer av Magdalena Åberg.

Rasse Rask och tofsugglorna

I sina fantastiska bilderböcker om Rasse Rask blandar Irmelin Sandman Lilius olika tekniker – seriebilder, tuschteckningar och akvareller – till en rolig, unik helhet som har något att ge åt läsare i många åldrar, allt från småbarn till hundraåringar.

Yovo Cadeau – Villa Karos story

Chris Nyström var under åtta år engagerad i verksamheten vid det finsk-afrikanska kulturcentret Villa Karo i den lilla staden Grand-Popo i Benin. Engagemanget breddades och fördjupades i konkret samarbete på gräsrotsnivå mellan flera skolor i Grand-Popo och Svenska normallyceumi Helsingfors – ett projekt som kunde kallas ”Skolor utan gränser”, möten mellan människor och utbyte av gåvor.

Spridda minnen av möten med människor och miljöer, av nya intryck, färger, dofter, smaker och upplevelser.

Semper betyder evighet

Boken kärna är den kaliforniska redwoodskogen, emblemet för naturens mäktighet och eviga fortbestånd. Intrycken baserar sig en cykelfärd som Nalle Valtiala företog våren 2018, från Oregongränsen i norr till San Francisco i söder. Samtidigt pågår en inre resa, med vitt skiftande glimtar ur författarens egen bakgrund. Texten är indelad i korta numrerade avsnitt, modell klassisk japansk dagbok. Tidens flykt, verklighetens oupphörliga föränderlighet, det förflutnas röster, kärlekens, godhetens och trofasthetens struktur, förstörelsens mekanismer är några av bokens teman, varvade med fakta om redwoodträdens värld och med konkreta nedslag i geografin.

Frihamn

Frihamn är den avslutande romanen i en trilogi av Leo Löthman och följer Himlen över Helvetinjärvi (2015) samt Stationsbackan och havet (2017). Romanen kan läsas fristående för de finska invandrarna kommer här till en ny värld och en ny tid. Krig och knapphet tar äntligen slut och livet kretsar kring hav och sjöfart. Alla ålänningar berörs av sjöfarten och deras fartyg seglar runt hela jorden. De ser sin hemmahamn som sjöfartens och jordens nav och nu svallar moderniteten in brusande av tekniska, kemiska och kulturella nyheter. Bokens berättarjag, med sina rötter djupt i finska skogar, suger in hela vågsvallet; havet, fisket, rock ´n rollen, den plötsligt tillgängliga spriten från färjorna – samt litteraturen. Men han upplever sig ha lite ”kabelbrott” i de mänskliga kontakterna och går djupt in i berättelsernas världar.

Havets hjärta

I Havets Hjärta har författaren Tom Paxal sammanbundit historier ur sitt förflutna, ur verkliga livet och ur sitt författarskap. Han skriver om skorvar på villande hav, äventyr utom och inom oss, på land och till sjöss. Boken berättar om galenskap, makt och närhet så som det blir när människor möter människor i säregna miljöer.

Ett skepp kommer lastat

Under förbudstiden 1919 - 1932 smugglades otroliga mängder ren sprit i tioliters kanistrar in i landet från tyska spritskutor, som låg för ankar utanför finska kusten. I början stod myndigheterna handfallna inför trafiken, men med tiden hårdnade kampen mellan smugglarna och lagens väktare. Åbolands skärgård utgjorde en stor labyrint mellan havsbandet, där billig sprit väntade på uppköpare, och fastlandet, där de törstiga kunderna befann sig. Gustav Wickström har samlat berättelser om vågade företag och dramatiska förvecklingar.

Allmogebåtar på Skärgårdshavet

Allmogebåtar på Skärgårdshavet är den första kompletta boken om finska allmogebåtar. Boken beskriver och illustrerar Skärgårdshavets allmogebåtar, deras historia, konstruktion och båtklasser. Boken har över 200 sidor och 200 bilder. Författaren, bildkonstnär Harro Koskinen, har fotograferat och dokumenterat allmogebåtar och deras kultur i årtionden. Han har också ritat nya allmogebåtar, sytt segel och varit aktiv inom tävlingsverksamheten.

Mödan med grödan – En jordbrukares dagbok

Vi äter alla mat varje dag. Samtidigt känner vi till rätt lite om de processer som skapar maten och de mänskor som är involverade i dem. Hur ser en odlare på naturen och jorden? Hur ser en djuruppfödare på sina djur? Vad sysslar de egentligen med på sina gårdar och hur tänker de? Mats Björklund delar sina tankar.

Barken Hoppet

Bodil Söderblom skriver om Kimitobarken Hoppet som kom, seglade, infriade förhoppningarna som ställdes på henne, åldrades, degraderades och såldes. Hon var ett tursamt fartyg och tjänade in en vacker slant till sina ägare. När hon på våren 1910 nästan oigenkännlig bogserades bort från hemviken, lämnade hon ingen förlust – i alla fall ingen penningförlust – bakom sig. Hon hade varit ett välseglande fartyg, snabb och stark, lydig och tålig. Hon hade tagit sig fram i såväl stiltje som storm. Hon hade korsat Atlanten ett otal gånger, hade setts lossa och lasta i hamnarna i fyra världsdelar, seglat i Ishavet mer än en gång och varit inne i Indiska Oceanen. Medelhavet hade sett henne sträcka segel, Nordsjön hade aldrig övervunnit henne, Östersjön var för henne nästan som hemviken. Hon kunde – i andanom – löpa ur hemmahamnen på den sista resan med namnvimpeln i topp.

Den stulna Medusan

Elisabeth Sandelin skrev denna bok redan 2015 och den utgavs av Lecti Book Studio 2015 (ISBN 978-619-192-055-6). Nu gör vi ett nytt försök med en omarbetad upplaga och finsk översättning.

Den stulna medusan delar med sig sagans skimmer blandad med flyktingpolitik och de hänsynslösa människosmugglare flyktingarna utsätts för. På samma gång en spännande äventyrshistoria och tankeväckande skildring om dagens situation i Medelhavet.  Läsaren förs in i en sagans värld där allting kan hända samtidigt som man känner dofterna och färgerna en bok för alla målgrupper som kan läsas som en godnattsaga eller vagga en vuxen till drömmarnas värld.

A. Lena Persons hjärtehotell

Allt oftare gör jag tillbakablickar. Dröjer mig kvar vid tiden före kassettbandet brast; tiden när jag hade ett riktigt liv. På så sätt fördriver jag dagarna; försöker klargöra för mig själv varför det blev som det blev. Tillbakablickandet är också ett sätt att hindra mitt sinne från att skrumpna ihop. I min händelselösa, opåverkbara tillvaro är risken synnerligen överhängande. Mitt liv började förstås när jag föddes, men jag vill återvända till ungdomsåren. Till den sista våren i mellanskolan då allting ännu var oskuldsfullt och Lena fick sin första kyss.

Sonja Nordenswans roman tar oss med på en nostalgi-tripp till det frigjorda 70-talet, eller hur var det nu riktigt?