Litorale introducerar sex nya böcker till höstmarknaden och har därmed tredubblat produktionen. Nya böcker av Henrik Huldén, Rainer Alander, Jörgen Rönnback, Catarina Welin och Sampo Honkala samt Vivi-Ann Barck.
Chefen på WSOY:s inhemska litteraturavdelning dundrade att vi publicerar för mycket böcker i Finland. Hon har fel. Vi skall inte gå samma väg som den svenska bestsellermarknaden tagit. Vi på Litorale anser att det är bättre att publicera än att inskränka urvalet på böcker för att vissa mänskor väljer att dribbla med en elektronisk attiralj. Vi har brynt våra klor och effektiverat våra processer så att vi klarar av det. För att understryka vårt budskap, introducerar vi sex nya böcker för höstmarknaden utöver de sex böcker vi tidigare i år har introducerat.
Rainer Alander har skrivit romanen Däckslast som skildrar livet ombord och i hamnarna för lastfartyget Marina i slutet av 1970-talet. Sjölivet, sjömännens drömmar, fruar, flickvänner och prostituerade skildras med en blandning av sjuttiotalets råa värdesättningar, men också humor och ömhet. Däckslast är en roman om ett lastfartyg, som tar sig an sin sista resa i finsk ägo. Det är en realistisk berättelse med lättmaskerade förebilder och romanen bygger till stor del på författarens egna erfarenheter till sjöss.
I Jörgen Rönnbacks femte bok, kåseriboken Stora båtar segla bäst, får vi följa Zeke, den vandrande megafonen, Gösse Storrigg, Hederskommodoren Henning Hög-Sjöström och de rara kuttersmyckena Pimsu och Pamsu i en rad äventyr som utspelas i för alla seglingsbitna kända farvatten.
Catarina Welin och Sampo Honkala har framställt ett bilverk som baserar sig på konstnären Per Otto Adelborgs bilder och teckningar. Boken presenterar hans produktion i ord och bild. Adelborg har genom sina karikatyrer och målningar dokumenterat finska kriget, norska kriget och en hel del personligheter såsom Gustav IV, Karl Johan, Adlercreutz, von Döbeln, Kulneff, Möllersvärd, Carl Gustaf & Anders Wilhelm Ramsay och von Essen. Han har även avbildat folkdräkter, spel och lekar, soldatliv, fester, musik och dans.
Vivi-Ann Barck har skrivit en roman om Edmund Pietralla och hans familj. Boken är en sann släktkrönika om den tyska familj, Pietralla. Efter första världskriget flyttar familjen till Finland och Edmunds far August börjar arbeta på Raumo glasbruk. När hans söner är vuxna bryter andra världskriget ut och sönerna skickas som tyska medborgare till Tyskland för att erhålla arméutbildning. Under kriget blir sönerna tillfångatagna och satta i fångläger, medan de finska kvinnor som de gift sig med satt i interneringsläger i Finland. Boken utreder krigsförvecklingarna i detalj men också familjens öden i de olika glasbruk och orter de bodde i, såsom Skinnarvik och Hangö.
I Henrik Huldéns Gromit samlar sig har vi samlat hans verser med träffsäkra iakttagelser, mödolöst rimsmide och roliga ordval, publicerade under signaturen Gromit i Hufvudstadsbladet. Huldén är ett av dagens stora namn på den svenska verskonstens område. I några koncentrerade rader lyckas han uttrycka tankar och känslor på ett sätt som både roar och fascinerar. I den här samlingen har vi samlat ett hundratal av Huldéns verser, lika användbara för högläsning som för reflektion. Gromits första samlingsvolym är en verskavalkad med knorr.
Henrik Huldén har skrivit en bok för SFV om Claes Cedecreutz, den trollande kirurgen från Kymmenedalen. Litorale tar sig an den finska översättningen. Boken är en sång som handlar om en skicklig kirurg, en burdus läkare, en hypnoterapeut, en cirkusdirektör, en visförfattare, en entusiasmerare, en regelbrytare, en medmänniska, en grov skämtare, en pådrivare och en social begåvning.