På Litorale har vi länge grubblat på och förfäktat om hurudan bokens framtid ser ut. Det där är en självklar fråga, säger ni, men sakläget är inte så självklart om man tar sig en djupsinnigare funderare. Denna artikel innehåller också flera inlägg från våra författare. Låt oss förklara lite hur vi tänker och tror: Det har varit tumult inom bokmarknaden under de senaste åren. Alla har talat om sammanslagningen av Schildts och Söderströms förlag. Och författarna motsatte sig. Både Schildts, Söderströms, Husis och framför allt modersmålslärarna gör faktiskt ett mycket gott jobb för litteraturen. Men sammanslagningen var ingen lösning, bara ett symptom för att branschen genomgår en stor omstrukturering som ännu kommer att pågå i flera år. Problemen kvarstår. Så håll i hatten.

Trots detta verkar många förlag och bokhandlar i Finland köra med samma strategi som tidigare. Nu kan ni tänka att allt är annorlunda i Finland. Kanske så. Vi är ett beläst land. Men många barn är ganska intrasslade i Internet redan innan de kan skriva ordentligt. Vi vill påstå att vi har en ny form av läsare som inte kommer till oss om vi inte går till dem. Vi tror också att få förlag på bokmässan har en kundkrets vars medelålder skulle sjunka från år till år. De som lider mest är förlag, tryckerier och bokhandlar som inte kan reagera tillräckligt snabbt.

För de små och stora förlagen i Finland är hoten: Internet och andra medier som lockar läsare. Svårt att få fram böckerna: recensionerna. Liten trovärdighet i Sverige och en krympande massmarknad. Otillräcklig bredd, bestsellerkulturen äter upp experimentlust. Biblioteken har smalare urval och färre utlåningar.

Sverige är ett kapitel som torde vara ganska genomarbetat, och några nya patentlösningar kanske inte finns. Alla Finska förlag har garanterat noga undersökt hur den svenska marknaden kunde erövras, och några har delvis lyckats. Samarbeten med svenska förlag finns, delupplagor i respektive länder fungerar. Också författarna och FILI jobbar flitigt med detta. För mindre förlag och smalare litteratur är detta naturligtvis en extra stor utmaning. För att synas i Sverige behöver man volymer, som kostar pengar långt innan man sålt en enda bok. E-marknaden är lite annorlunda, men också där är det trängsel.

Och världen ändras med fart för bokhandeln. amazon.com i USA säljer idag mera e-böcker än pappersböcker. Akademen möter på motstånd av adlibris.com och cdon.com. Stora och små bokhandlar går i konkurs och ersätts av supermarket bokhandlar, som är helt ointresserade av annat än mainstream. Böckerna föråldras snabbare än de kinesiska äpplena i fruktdisken.

Hem och skola spelar en central roll. Men social media på Internet kan ge något endast bokringar kan ge: gemenskap och samhörighet. Om en person har en modern multimedia telefon, använder hon endast mindre än 10 % att tala. Resten är olika spel, social samvaro etc. Det är åtskilliga minuter (timmar) om dagen, som är bort från allt annat. Även att sätta sig ner och läsa en bok i lugn och ro.

Så vad tänker vi på Litorale göra?

För det första hoppas vi på att vi har styrka att fortsätta fokusera på litteratur med starkt specialiserad, marin och lokal förankring. Det finns alltid armbågsrum för en specialiserad bok av god kvalitet.

Vi vill också föreslå samarbete för de små förlagen såsom Vingpennan och PQR etc. Detta ger oss alla bredd. PQR tog initiativet till en gemensam katalog i fjol. Det var strongt. Vi kunde också använda oss av gemensamma agenter i Sverige.

Vi vill också utmana alla till en öppen diskussion med tidningar, fonderna, författarna, bokhandlarna och förlagen. Det bästa vi kan åstadkomma tillsammans är att skapa ett helt nytt forum för böcker på Internet Tillsammans borde vi även fundera, hur vi får den unga läsaren till boken eller boken till den unga läsaren.

Eftersom det är så svårt att få fram tryckta recensioner i pressen, föreslår vi också att förlagen tillsammans sätter upp en ny modell för recensioner. Läsare borde nunna ranka alla böcker på ett ställe. Författare borde kunna inbjuda personer att recensera deras böcker. Recensenter borde premieras med stjärnor på samma sätt som till exempel på tripadvisor.com. Allt detta så att läsaren fortfarande kan plocka upp sin bok på Akademen, Kungsbokhandeln, Tias Bok eller vilken som helt annan bokhandel i Svenskfinland.

Kommentera om ni vill till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..