Författare

Inga Forssell

Inga Forssell är född i Helsingfors 1923. Hon gick i Nya svenska samskolan (Lönkan), var bankkassörska i Föreningsbanken till 1959 och sedan hemmafru i femton år. Därefter skötte hon kundernas lägenheter vid Meritas notariatavdelning till sin pensionering 1983. Hennes stora intresse har varit konst och konstindustri i alla former.

Hon utbildade sig i porslinsmålning och tog senare lektioner i oljemålning för bl.a. Anitra Lucander och Lars-Gunnar Nordström. Hon har deltagit i grupputställningar och haft en separatutställning.

Det är svårt att med några få ord beskriva sig själv. Det här är ett, kanske litet annorlunda sätt.

Jag tänker på egenskaper jag uppskattar. En dylik är redbarhet. Den är väl egentligen ett samlande ord för flera egenskaper, alla bra. Kanske det låter en smula tråkigt och antikt, men det behöver det inte vara. En annan sak jag uppskattar är humor. Den gör livet gladare och bär över svårigheter. Till sist väljer jag mångsidiga intressen. De gör livet rikare. Någon egenskap är det inte, men får komma med ändå.

Forssells första bok I ungdomens tid och krigets dagar utkom 2001. Den handlar om hennes tid i lottaorganisationen 1940–1945 och blev en framgång. Uppmuntrad av detta fortsatte hon med dokumentären Lolan Vasström och Lotta Svärds första tider och kunde påvisa fel i tidigare forskning. Den nu aktuella Tankelek är reflexioner och tankar, delvis i diktens form och ovanligt nog avsett för äldre. Den är skriven med humor och en aning ironi, men också med längtan efter skönhet och harmoni.