Boken publiceras i oktober.
Aarne Karjalainen var en djärv och ambitiös affärsman, en egendomlig blandning av konservativism, traditionsmedvetenhet, divergent tänkande och radikalism. Han var en streetsmart, självlärd och makalös strateg som byggde Hyvon till ett enastående textilimperium i Finland. Men till slut tog hans hälsa och finansiären sitt pris och han fick se sitt livsverk vittra sönder.
Hyvon – För Hangö i tiden behandlar Hyvons verksamhet ur många olika perspektiv. Läsaren får en inblick i textilindustrin i Finland från 1951 till 1976. Aarne Karjalainen köpte tre Interlock stickmaskiner från England 1951. Långt för någon annan. Maskinerna stickade runda och åtsittande kalsongtrikåer. Det nya var att de saknade sidosöm och genomskärningen på tuben eller slangen som maskinen stickade varierade beroende på kroppsform. Som material användes bomullsgarn från Peru.
Den stagnerade kalsongmarknaden hade i princip inte utvecklats någonting de senaste 100 åren. Han inledde den knappfria och hängselfria kalsongrevolutionen. Den arbetande finska machomannen fick lära sig att kalsonger hade breda resårer och också kunde vara bekväma, åtsittande, lätta, färggranna och sexiga.
Karjalainen visste vad han gjorde. Han implementerade Henry Fords fokuserade produktionsfilosofi och byggde en fabrik i Hangö som av italienska arkitekturtidningar kallades för ”Världens vackraste fabrik”. President Kekkonen var Karjalainens mannekäng och vän. Moshe Dayan sålde nylonfiber åt honom och Karjalainen sålde miljontals yllestrumpbyxor åt Sovjetunionens utrikeshandelsminister Nikolai Patolitsev, medan den spanska kungahuset hörde till Karjalainens vänskapskrets.
Boken beskriver Hyvon ur många perspektiv; som ur en strategiskolbok, om nostalgisk design och stil, om framgångsrik export, om bankernas enorma makt, om alla spännande händelser och ohederligheter kring konkursen, om språkstriderna i Hangö. Allt detta kompletterat med häpnadsväckande modebilder från 1960- och 1970-talen.