€24.90

Ordet kalas – eller fest – kan betyda så mycket. Allt från improviserade kvällssitsar med goda vänner eller grannar till överdådiga, minutiöst förberedda och genomförda födelsedagskalas med många programpunkter. Korvgrillning ute i det fria eller gourmetmiddag på lyxrestaurang.

När man inbjuder till kalas vill man i första hand att alla gäster ska trivas och komma ihåg festen med välbehag. Oberoende av hur stor eller liten, hur enkel eller påkostad festen är har den ju alltid ett mål: att gästerna verkligen ska känna att de är föremål för värdfolkets omtanke.
Boken Fira klingande kalas ger en rad praktiska tips när det gäller festfixeri, goda råd om uppträdande och sång på kalaset och om skålandets koreografi. Boken berättar om snapsglasets historia, om den finlandssvenska skålvisan genom århundradena, om snapskryddning som spännande hobby och om snapsvisan som diktform. Vinexperten svarar på de vanligaste frågorna om vin. Några kända personer berättar om ett kalas de upplevt och sent skall glömma. Och så finns där en rad beprövade snapsvisor och framförallt en bukett nya dryckesvisor, som gör att sjungandet varken behöver börja eller sluta vid förrätten.

I boken medverkar Ann-Mari Häggman, Georg H. Borgström, Uffe Cederqvist, Maryelle Lindholm, Henrik Hulden och Bosse Österberg med egna artiklar. Maryelle Lindholm har intervjuat antikexperten Bernt Morelius och fått snapskryddningstips av Bertil Stenberg. Tio år av snapsvisetävlingar presenteras av Anders G. Lindqvist, som också kommer några råd till den som skall hålla tal.

Boken ges ut av Finlandssvenska rimakademin FiRA. Under sin tioåriga existens har FiRA ordnat FM och landskamper i nyskrivna snapsvisor och satsat på rim också i andra former, bl.a. boken Mitt i prick med limerick 2007. Följande steg är denna bok om klingande kalas. Utgivarna hoppas att den kan vara till nytta i festplaneringen.