• Datum: 23-12-2023
  • Recensent: Maria Lassén-Seger
  • Media: Hbl
  • Bok: Rasse Rask Översvämningsjulen
  • Författare: Irmelin Sandman Lilius

Själva trycksaken lämnar en del att önska, men innehållet håller måttet i Irmelin Sandman Lilius humoristiska bilderbok om Rasse Rasks familj i Hangö.

Svenska Akademin-prisade Irmelin Sandman Lilius bilderbok Rasse Rask och översvämningsjulen (2023) bjuder på ett regnruskigt juläventyr. 
Hangöfamiljen Rask – bekant från tidigare böcker – är mitt uppe i julstöket när Rasse får rycka ut med sin flygande häst Gröna Öra för att rädda pappan och bröderna vars motordrivna fordon hejdats av den stigande vattennivån.
 

Skimrande undervattensvärld

Sandman Lilius fiktiva Hangö är en sagolik småstadsidyll där modern teknik samexisterar med uråldrig magi. Översvämningen är ingen klimatdystopisk vision utan snarare en tillfällig katastrof som agerar fond för Rasses heroiska räddningsaktion av familjemedlemmar, julgran och klappar. 
Den skimrande undervattensvärld som Rasse och Gröna Öra blickar ner i beskrivs närmast naturlyriskt:
”De såg fiskar som kommit långtifrån, och som tagit med sig sina egna hav, söderhav med sjöanemoner och koraller med stjärnor på. De tittade ner på en sjöbuske som kanske var en fisk med ett huvud som en måne och ögon som lite mindre månar. Den tittade tillbaka.”
 
Samtidigt fabulerar Sandman Lilius friskt humoristiskt. Pappa Rask undkommer vattenmassorna i en flytande frysbox och familjens julgran transporteras hem iklädd flytväst. Mommo Rasks ärkefiende Ada-Beda dyker bokstavligen upp ur djupen förvandlad till en jättegädda för att nappa åt sig den hotdog pappa Rask köpt sig i Ekenäs.
 

Kreativt myller

Som i tidigare Rasse Rask-bilderböcker vävs berättelsen samman av längre textsjok, svartvita seriestrippar och helsidesillustrationer i färg. Det är ett kreativt myller av uttryck som kunde vara spretigt, men som vid läsning skickligt länkas samman och gjuter liv i denna gladlynta skröna.
Som tryckalster imponerar däremot Rasse Rask och översvämningsjulen inte. Den mjukpärmade utgåvan, det högblanka pappret och pärmens röriga formgivning ger ett amatörmässigt intryck och förstärker känslan av häfte snarare än bok. Texten är därtill bristfälligt korrekturläst.
Men om bokformen lämnar övrigt att önska, håller innehållet måttet. Julstämning garanteras uppe på det torra Vårdberget där familjen Rasks julgran placeras utomhus och pryds med nötter och en ekorre som toppstjärna.