• Datum: 12-12-2023
  • Recensent: Michaela von Hellens
  • Media: Västra Nyland
  • Bok: Rasse Rask Översvämningsjulen
  • Författare: Irmelin Sandman Lilius

Irmelin Sandman Lilius har varit en av Svenskfinlands mest älskade författare och illustratörer i nästan 70 år. Hennes nyaste bok är ett fantasifullt litet juläventyr.
 
Julen närmar sig, men det bara regnar och regnar och regnar. Regnet har öst ner över Hangö hela oktober, november och december och kvällen före julafton tyder inget på att något uppehåll är att hoppas på. Trots det är julstöket i full gång hemma hos familjen Rask, men när pappa och storebröderna Rolle och Ronne måste ge sig iväg på några sista-minuten ärenden hotar vattenmassorna hela familjens julfirande.
Som tur rår ingen översvämning på Rasse Rask och hans lilla flyghäst Gröna svans, och de får ge sig ut på äventyr i Hangöskogarna som plötsligt förvandlats till förunderliga hav. De ser fiskar som kommit långtifrån, och som tagit med sig sina egna hav, söderhav med sjöanemoner och koraller med stjärnor på.
 
De tittar ner på en sjöbuske som kanske är en fisk med huvud som en måne och ögon som lite mindre månar. Den tittar tillbaka. Sandman Lilius låter fantasin flöda utan att desto mera förklara de fantastiska elementen.

Mångkonstnär

Berättelsen börjar i ett småkaotiskt julstökigt kök på Vårdberget i Hangö - risgrynsgröt skall röras om, sillsallad skall skäras och julgranen skall hämtas. Det gränsar på diskbänksrealism. Men när Rasse och Gröna svans beger sig ut i decemberregnet övergår berättelsen utan förvarning till lekfull fantasi. Älgar vandrar genom det stigande vattnet på styltor, små sjöhästar simmar omkring bland tallarna och Rasse hittar till slut sin pappa paddlande i en frysbox.
 
Rasse Rask och översvämningsjulen är den åttonde boken om Rasse Rask, den lilla pojken från Hangö som dykt upp i såväl bilderböcker som kapitelböcker. Karaktärerna och hästen Gröna svansen är bekanta från tidigare böcker och om man bekantat sig med Rasse Rasks värld öppnar sig kanske vissa element av berättelsen lite bättre, men boken fungerar riktigt bra som självständigt verk.
Irmelin Sandman Lilius är en mångkonstnär och det syns verkligen i hennes böcker. Rasse Rask och översvämningsjulen blandar stora färgsprakande bilder med små svartvita bilder och serierutor. Texten är i bekant Sandman Lilius stil finurlig och detaljrik.