Du hittar oss i Bokbyn i hall 6 invid Norra ingången!

Litorale program på bokmässan

Tors 14.30 Fiskehamnen

Åländska romaner i fokus

Sonja Nordenswan har skrivit flera romaner med anknytning till Åland. Holländaren Jaap Jonker har skrivit spänningsromanen Uppdrag Åland. Varför och hur skriver de om Åland?

Moderator: Wivan Nygård-Fagerudd

Tors 14.30 Blåbärslandet

Sirenernas sång

Följ med Tom Paxals kameralins och häng med på halsbrytande färder, ta del av makabra incidenter och ibland landa pladask i det kalla vattnet, för att sedan få lägga till i en lugnare hamn. Tom Paxal skriver med humor, värme och direkthet där resonansen förstärker ordbygget.

Moderator: Henrik Huldén

Tors 16.00 Blåbärslandet

Två starka kvinnor        

Behåll Din krona av Elisabeth Sandelin och Prästgården av Marie Allen är två biografiska romaner om starka kvinnor och de ger historisk insikt i lärarens och sjuksköterskans yrke för 100 år sedan.

Moderator: Michaela von Kügelgen

Tors 16.30 Blåbärslandet

Henrik bjuder på hela härligheten

I Henrik Huldéns dikter finns livets hela härlighet, förunderlighet, smärta och fröjd. Han har förmågan att uttrycka sig kortfattat, hans verser vittnar om en stor kärlek till orden och deras inneboende kraft.

Moderator: Pieter Claes

Fre 16.30 Fiskehamnen

Det fria ordets fyrvaktare

Det har inte saknats utmaningar för tidningspressen under de drygt 250 år som tidningar utkommit i Finland. Olav S. Melin tar oss på en resa från storfurstendömets dagar genom förryskningen, fennomanernas frammarsch till 1900-talets stora omvälvningar.

Moderator: Eliel Kilpelä

Fre 17.30 Blåbärslandet

Att skriva annorlunda  

Nalle Valtiala har prövat på flera olika sätt att skriva. Hans senaste bok är en brevroman skriven ur två unga flickors perspektiv. I Anna Mendelssons roman får läsaren följa med på en cykelfärd. Det kokar en hel del poesi, ordpar och ordlekar. Kanske boken är en lång sång eller dikt? Eller ett epos?

Moderator: Pieter Claes

Lördag 11.30 Blåbärslandet

Rasse Rask och andra barnböcker

Irmelin Sandman Lilius läser ur sin senaste bok om Rasse Rask. Rasse, den lilla vilda pojken som bor med sin familj på Vårdberget i Hangö, får ett nytt uppdrag! Han måste försöka ta reda på vad som hänt med hans pappa och storabröder. – Se upp för älgarna! ropar mommo efter honom. Vad menade hon med det?             

Konferencier/ moderator: Wivan Nygård-Fagerudd

Lördag 15.30 Blåbärslandet

Skärgårdssamhället i förvandling

Vad händer med människan i skärgården då samhället omkring utvecklas och förändras? När Bolaget, sjöfarten, kryssningsfartygen och massturismen vräker in och förändrar människan i grunden. Dick Karlsson och Sebastian Johans i samtal med Eliel Kilpelä.

Arr. Litorale och Nirstedts

Söndag 13.30 Blåbärslandet

Samtal om konst och modernism          

Christian Sundgren, aktuell med boken Ada Thilén och hennes landskap samt Tom Sandqvist, aktuell med boken Det våta språket En skönlitterär essä kring dadaismen samtalar om konstens och litteraturens brytningsskede, klassicism, modernism och dadaism.             

Arr. Litorale      

Moderator: Henrik Huldén