• Datum: 31-08-2021
  • Recensent:
  • Media: Alingsås Tidning
  • Bok: Tillhanda
  • Författare: Liv Wentzel

Nu romandebuterar alingsåsaren Liv Wentzel med ”Tillhanda”, i vilken hon tar med läsaren till Åland runt förra sekelskiftet där en kärlekssaga med många hinder i vägen utspelar sig.

– Jag tyckte det var intressant att placera en queer kärlekshistoria i dåtiden, säger författaren.

Bibliotekarien och journalisten Liv Wentzel är bosatt i Alingsås sedan 2017, men har fortfarande starka band till Åland, där hon var bosatt i närmare 20 år innan flyttlasset gick till Alingsås.

De flesta av Livs ledigheter spenderas fortfarande på Åland, närmare bestämt på Vårdö som är samma ö som debutromanen utspelar sig på.

I Livs berättelse möter den välbeställda redardottern Amanda fiskardottern Alva Sofia, som med tiden får varma känslor för varandra. Men många hinder står i vägen för deras kärlek.

– Min research har mest utgjorts av hur man levde på Åland kring förra sekelskiftet, men jag har till viss del även läst om homosexuell kärlek och vilken plats den kunde ta för hundra år sedan. Men då mest i våra nordiska länder generellt, inte just på Åland, berättar Liv, och fortsätter:

– Det var ju en sjukdom. Det var onaturligt och mot guds vilja. Och inte heller praktiskt; man skulle bilda familj och bruka jorden. Framför allt just på landsbygden var det väldigt inrutat.

Boken ges ut på Litorale förlag, som antog Livs manus förra sommaren.

– Det är ett litet förlag så den är inte tryckt i en jättestor upplaga. Men de som köpt in och läst den har tyckt om det, så responsen har varit positiv.

 Är det här en start på en serie?

– Jag hoppas att det ska bli en fortsättning! Jag har händelser utstakade i mitt huvud. Man fäster sig vid sina personer, så jag vill inte släppa dem.