2020 är ett säreget år på så många sätt. Vi på Litorale firar 25 år i kulturens tjänst och tackar försynt våra läsare. Det har blivit hundratals böcker med många fängslande författare. Men nu är det dags att se framåt. I år förnöjer vi våra kära läsare med 14 nyheter, mera än någonsin tidigare.

Alla böcker som publiceras 2020, kommer både som pappersböcker och som e-böcker. Vi kommer också att pröva på några ljudböcker.

På barnbokssidan erbjuder vi två bilderböcker, Zille och gröten samt Adam i klistret, för de mindre med text av Asger Albjerg och färgsprakande illustrationer av Magdalena Åberg. Vidare har Irmelin Sandman Lilius skrivit och tecknat en ny barnbok i serien om Rasse Rask. Denna gång heter boken Rasse Rask och tofsugglorna. Elisabeth Sandelin har skrivit en ungdomsbok om Den stulna medusan och den kommer ut både på svenska och finska (Kadonnut Meduusa). 

Våra världsresenärer Nalle Valtiala och Chris Nyström skriver om de kolossala redwood träden i norra Kalifornien i boken Semper betyder evighet och om Benin i Afrika i boken Yovo Cadeau.

Av de etablerade skönlitterära författarna har Tom Paxal skrivit Havets hjärta, en fullföljning på den bejublade Farlig hamn, kanske hans yppersta verk. Leo Löthman avslutar sin åländska invandrartrilogi med Frihamn. Sonja Nordenswan har flippat ut till det frigjorda 1970-talet i boken A. Lena Persons hjärtehotell.

Bland nautiska böcker företer vi tre fascinerande nyheter: Gustav Wickströms bok Ett skepp kommer lastat som handlar om förbudstiden i Skärgårdshavet är garanterat en bestseller. Samma epok bemöts i Harro Koskinens bok om Allmogebåtar på Skärgårdshavet, som ges ut som tvåspråkig på svenska och finska. I den tredje boken rör vi oss också i Skärgårdshavet. Bodil Söderholms bok handlar om Barken Hoppet från Kimito.

Sist men inte minst skildrar ekojordbrukaren Mats Björklund jordbrukarens söcken under ett år i Mödan med grödan; vårens grönska och höstens mättnad, kalvningar och slakt, sådd och skörd, arbetstoppar och lågsäsong.

Under hösten ger vi ut tiotals tidigare publicerade pappersböcker som e-böcker och börjar läsa in av de mest populära äldre böckerna som ljudböcker.

Slutligen vill jag tacka för de gångna 25 åren och hoppas på 25 nya framgångsrika år.

Pekka Barck,

Litorale vd