Boken utkommer den 18 september 2023.
Kvinnor som satsade på konstnärsyrket i slutet av 1800-talet stod inför många utmaningar. Hela samhället var patriarkaliskt uppbyggt och det manliga konstetablissemanget var oftast direkt fientligt mot kvinnliga konstnärer. Utan starka band till vänner och familj hade Ada Thilén knappast valt konstnärsbanan.
Christian Sundgren presenterar landskaps- och porträttmålaren Ada Thilén (1852 - 1933) och hennes roll i kvinnornas kamp för att hävda sig som yrkeskonstnärer. Ada har hamnat i skuggan av sina mer kända målarsystrar trots att hon i mångt och mycket var den som höll ihop kärntruppen. Brevväxlingen mellan Ada och målarsystrarna avslöjar hur engagerade och initierade de var i aktuella samhällsfrågor under de turbulenta åren kring sekelskiftet 1900.
Den konstutbildning och de influenser hon och hennes kollegor fick i Frankrike gav dem styrka att förnya konsten. Men deras insats var större än så. Tack vare sitt målmedvetna arbete vitaliserade de samhället, lyfte fram kvinnan i konsten och gav henne synlighet. I Frankrike väckte deras självständiga konstnärskap beundran. I Finland medverkade de till att kvinnorna fick rösträtt och banade väg för kvinnans jämställdhet.
Landskapsmålningarna, porträtten och skisserna i boken berättar om Adas talang och produktion, om en värdig konstnär under konstens guldålder i Finland.