• 01-03-1995
  • Sidottu
  • Stefan Randström
  • ISBN: 952-5045-00-5
  • Suositushinta: 12,11 €
  • Varastotilanne: Varastossa
  • Kieli: Ruotsia
  • Koko: A5
  • Sivut: 247
€12.11

Detta var förlagets första bok, som utgavs några månader efter att Litorale grundats. Boken sålde bäst både 1995 och 1996.

Boken 100 unga röster... baserar sig på tio europareportage som gjordes för Talking Heads hösten 1994. Reporterteamet besökte tio europeiska huvudstäder och intervjuade sammanlagt över hundra unga i åldern 15 till 30. Reportagen åtföljdes av studiodebatter. Talking Heads reportage repriseras våren 1995, samtidigt som en serie på tio nyproducerade debatter sänds i TV2. Hösten 1995 återkommer Talking Heads i rutan med tio nya resedokumentärer från hela världen. Här följer en kort förteckning över bokreportagens centrala frågeställningar.

1. Sarajevo: Är människan ond eller god?
2. Moskva: Är Ryssland ett hot eller en möjlighet?
3. Madrid: Om flirt, förälskelse och kärlek.
4. Berlin: Behövs socialismen igen?
5. Warszawa: Är abort mord?
6. Paris: Ska invandrarna ta seden dit de kommer?
7. London: Är popvideon konst?
8. Rom: Om propaganda och nyfascism.
9. Köpenhamn: Kan vi minska ungdomsarbetslösheten?
10. Prag: Finns Generation X?

Talking Heads är ett debattprogram för unga, producerat av Barn-, Ungdoms- och Utbildningsredaktionen vid Finlands Svenska Television på Rundradion. Programmet som går in på sin fjärde säsong våren 1995 har introducerat fler än 300 unga i tv:n. I debatterna möter vanliga unga i åldern 15-30 vuxna experter och diskuterar frågor om etik och moral.

Reportageteamet bakom den prisbelönta tv-serien Talking Heads har gett ut sina europareportage i bokform. 100 unga röster i Europa är en bok om att överleva - överleva kriget, kärleken och ungdomen. Den är ett stycke medryckande samtidshistoria, berättad med humor, värme och otålig passion.

"Så hände någonting otroligt. Vi började gå ut på kvällarna. Trots granaterna och prickskyttarna. Mig körde de till festerna i en kärra, jag kunde inte gå på en lång tid efter operationen."
Omar, 20, Sarajevo

"Jag biktade mig för en ung präst, och jag grät hela tiden. Prästen var hård mot mig. Han skrek åt mig och var upprörd över att jag hade kunnat göra nånting så avskyvärt. Det som han var mest upprörd över var att jag hade legat med nån innan jag var gift och han skällde ut mig för det."
Marta, 23, Warszawa

"Människorna vill inte dö. Vill människorna på sjukhusen dö? De vill vara Gud, leva för evigt. Inte ens gamla vill dö. Bara dårar vill dö."
Sunbeam, illegal immigrant, Paris

"För du måste tro på framtiden, du måste tro på rymden, du måste tro på havet och oceanen och allting och naturen, och... Det spelar ingen roll att du har en massa problem. Du kan vara lycklig bara över att vara vid liv."
Stas, diskjockey, Moskva

Men 100 unga... är också en bok om att resa, och en ärlig redogörelse för reporterns glädjeämnen och tillkortakommanden.

"Vi stannar i Mostar för att skriva ordet PRESS på bilens alla fönster med bred isoleringstejp."
Johan Eriksson på väg till Sarajevo

"Att storma in, skaka hand med mor och mormor, dricka té och sitta på nålar för att få filma, riva av lite bilder av våldsamt nervösa grimaser, skaka hand och storma ut... Nej, nej, nej. Det tär på båda parters värdighet. Ibland måste man. Men inte nu."
Stefan Randström i Moskva

"Vi ombads träffa en högre herre, som bad oss träffa en högre, vilken i sin tur bad oss träffa en ännu högre. Till sist satt vi ett enormt fint väntrum, stela som pinnar, och Lennart sa att inte ska vi väl träffa Gud heller. Jag sa nej, men nästan."
Chri Åhman i Paris