• 20-10-2014
  • Sidottu, Kuvitettu, Väri
  • Sampo Honkala, Catarina Welin
  • ISBN: 978-952-5045-66-6
  • Suositushinta: 44,5 €
  • Varastotilanne: Varastossa
  • Kieli: Ruotsia
  • Koko: 257x180
  • Sivut: 218
€44.50

Per Otto Adelborg (1781–1818) är mest känd som karikatyrtecknare, särskilt genom bildserien där han driver med Gustav IV Adolfs regering och genom teckningarna som illustrerar det finska kriget 1808–09. Adelborg föddes på Svartholms fästning utanför Lovisa i Finland och dog i Västervik i Sverige. Som person har Per Otto Adelborg förblivit relativt okänd. Det här beror sannolikt på att han uppehöll sig på bägge sidor om finska viken som efter 1809 års fred blivit två nationer. Hans liv var kort. Därtill var teckning långt ifrån huvudfåran inom konsten. Adelborg var inte någon yrkeskonstnär, och blev därför bara en randanmärkning inom konsthistorien.

Adelborgs karriär som konstnär och officer sammanfaller med en tid av oroligheter i Europa orsakade av Napoleonkrigen. För Finlands del ledde det här till separationen från Sverige och anslutning till Ryssland. Den första teckningen av Adelborg är daterad år 1798 på Sveaborg och den sista i Västervik, sannolikt år 1818. Teckningarna fördelar sig på två perioder: tio år före det finska kriget och tio år efter. Genom teckningarna presenterar Adelborg en officers syn på slutskedet av Finlands och Sveriges gemensamma historia, dess människor och liv. Per Otto Adelborgs teckningar föreställer nästan enbart människor. Han har ett personligt förhållande till hjältarna i Fänrik Ståls sägner. Genom sin mor hör han till samma familjekrets som general Adlercreutz och J. A. Cronstedt, hjälten vid striderna i Revolax. Bröderna Carl Gustaf och Anders Wilhelm Ramsay som stupade i stridigheterna i Lemo och Lappo var Adelborgs svågrar, liksom Reinhold von Essen.

Den här biografin om Per Otto Adelborg har en naturlig utgångspunkt. Sent i livet, tecknade Adelborg en bildsvit över barndomen, ungdomsdagarna och sin egen militära utbildning. Med den här bildserien kompletterade han, kanske medvetet, historien om de första åren av sitt liv. Han hade blivit föräldralös som barn och därför hade hans uppfostran och utveckling inte på sedvanligt vis diskuterats hemma, utan pojkens framtid var föremål för en omfattande korrespondens mellan vårdnadshavare och släktingar i Finland och Sverige. Den här brevväxlingen har delvis bevarats och särskilt nämnvärd är Per Otto Adelborgs farbror Anders Borghs konceptböcker som ofta hänvisas till i den här biografin. Brevböckerna finns bevarade i Odensviholms gårdsarkiv, dessutom finns en del av Adelborgs egenhändigt skrivna brev bevarade.

Livshistorien om Per Otto Adelborg grundar sig på hans teckningar, där han illustrerar sitt liv och händelser i den närmaste omgivningen. Stockholms Nationalmuseum har den största samlingen av Adelborgteckningar. Stockholms stadsmuseum, Kungliga biblioteket och Åbo Akademi har också viktiga Adelborgsamlingar. Ytterligare teckningar och grafik finns på flera museer, arkiv och hos privatpersoner.