Neptunihusets hemlighet

Ungdomsbok av Liv Wentzel

När Judith flyttar in i det gamla huset på Neptunigatan i Mariehamn märker hon genast att något är annorlunda. Hon hör ljudet av tassar och känner sig iakttagen. Mamma och pappa vill renovera huset men spikarna kröker sig och målarfärgen spills ut. När Judith upptäcker inte bara en, utan två, lönngångar som leder till husets innersta delar, avslöjas husets hemligheter en efter en.

Liv Wentzel tar sig an ungdomslitteraturen med en flödade fantasi, och det mystiska och kusliga varvas med solsken, värme och vänskap. Dessutom får läsaren en dos av den åländska historien under segelsjöfartens storhetstid då redaren Gustaf Eriksons ståtliga fartyg korsade världshaven.

Rymlingen

Ungdomsbok av Bengt Ahlfors

Kriget är slut och den stupade Aron Reipsars kvarlevor jordfästs i hembyn. Men är det verkligen han som ligger i graven? Det har sonen Valter 9 år svårt att tro. Tänk om pappa irrar omkring någonstans i skogarna i öster?

Livet går trots allt vidare, mamma Margareta gifter om sig och snart får Valter en syster. Hon tar allt större plats i hemmet och i mammas hjärta. Till slut blir det för mycket för Valter, han rymmer hemifrån och börjar vandra mot öster för att söka sin pappa. Tillsammans ska de komma tillbaka och allt ska bli som det en gång var. Skogen bjuder på frihet, men också på oväntade strapatser. Han möter hjälpsamma människor, men också dem som vill fånga honom och ta honom till uppfostringsanstalt. Hos flickan Silva får han njuta av sommarens ljuvligheter, men uppdraget tvingar honom vidare.

En dag plockar han utsvulten på sig tre päron, anklagas för stöld och hamnar som fånge hos den ondskefulle Ivarson och hans varghund Stalin. Efter många svårigheter lyckas han fly Ivarsons tjuvnäste och följer med Cirkus Panico, där clownen Faro och lindanserskan Cynthia blir hans vänner. Men också dem måste han ta farväl av, för att vandra vidare. Så kommer han till gränsen, där han möter den enarmade gubben och svaret på den fråga som hela tiden har värkt inne i honom. När han slutligen återvänder hem har allt blivit annorlunda, björken på gården har vuxit flera meter, och vem är den främmande kvinnan som tar emot honom?

Bengt Ahlfors, dramatikern och visdiktaren, har skrivit en sagolik äventyrsroman. Ett vandringsdrama från barndom till vuxenliv.

Passar som högläsning. Åldersrekommendation: Från 9 till 99 år, men lämplig också för äldre.

Katten Esmeralda och Maggi i sagoskogen

Illustrerad barnbok av Maggi Gripenberg

Esmeralda är en nyfiken katt med lång svart päls. Esmeralda kallas för Esme. Hennes ögon glänser gula som citroner och glittrar snällt, och hennes steg är lätta och försiktiga då hon vandrar på skogens spännande stigar. Du kanske vet var Mulleskogen ligger? Maggi och Esmeralda tycker om att vandra i Mulleskogen. Där träffar de Skogsmulle och Sagofén, som följer dem på äventyr i sagoskogen.

Esme och Maggi bor i Hangö, som är Finlands sydligaste stad. Om du vandrar i en skog i Hangö eller var som helst, så kan du med fantasins hjälp förvandla den till en sagoskog.

Reform 2032

Roman av Lillemor Nyberg

Välkommen till en värld där det är dags att konstatera att miljöproblem och klimatkris inte längre är framtida problem. Det är dags för revolutionerande åtgärder för att återställa balansen på vår lilla planet. Boken tar dig med på en intressant resa som kommer att få dig att tänka om, att upptäcka hur valet mellan kvalitet och kvantitet kan förändra allt. Låt dig inspireras till att reflektera över din egen framtid. Är detta en dystopi eller en utväg att rädda hela mänskligheten och i slutändan vår planet? Välj själv! 

Lillemor Nyberg föddes 1958 i Pojo och växte upp på Kimitoön. Sedan 1985 är hon bosatt i Hangö. Största delen av sitt yrkesliv arbetade hon med olika uppgifter inom socialförsäkring.