• Päivämäärä: 31-01-2022
  • Arvostelija: Malin Bring
  • Media: Byline kort, Töreboda-Alingsås
  • Kirja: Tillhanda
  • Kirjailia: Liv Wentzel

Om rötter, öar och skrivande
Hon skriver om ett strävsamt liv och förbjudna känslor på ett kargt och
vindpinat Åland för hundra år sedan.

Åland och Töreboda har fler likheter än man kanske tror, menar Liv Wenzel, som är uppvuxen i Töreboda och har bott 15 år på Åland.
Efternamnet Wentzel känns nog igen av de flesta Törebodabor, och mycket riktigt: Liv Wenzel är dotter till Bengt Wentzel, som hade kläd- och skoaffären vid torget fram till pensionen. Före honom hade två tidigare generationer Wentzel drivit affären.
Folk minns mig kanske som Liv Örneryd; det hette jag medan jag bodde i Töreboda, men senare bytte jag till släktnamnet Wentzel, som min pappa också gjorde, säger hon.

Ljus barndom

Barndomen och uppväxten i Töreboda var ljusa; samhället var lagom stort för att de flesta skulle känna varandra, det var tryggt att cykla runt överallt och nära till naturen.
Jag tittade ofta in i affären efter skolan. En jul fick jag och min kompis klä ut oss till tomtar och vara med på julskyltningen. Det tyckte vi var väldigt kul, minns hon.
När Liv hade fyllt 19 började Töreboda ändå kännas lite litet, och flyttlasset gick till Skövde, där hon började plugga. Därifrån flyttade hon så småningom vidare till Köpenhamn, Göteborg och Åland, och i dag bor hon med sin familj i Alingsås.

Till Åland som journalist
Hennes debutromanen Tillhanda utspelar sig på Åland för hundra år sedan. Själv kom Liv till öriket som nybliven journalist 2002. Jag ville jobba med radio och det var lättare att få jobb på Ålands Radio och TV än i Sverige. Redan första dagen på Åland kände jag att här ville jag stanna. Jag hade flyttat runt så mycket och nu kändes det som om jag äntligen var på den plats där jag ville leva resten av mitt liv.
Tryggheten, litenheten och närheten till naturen påminde faktiskt om Töreboda, tyckte hon, och Liv slog rot på Åland i 15 år. Under de åren träffade hon sin svenske man och födde två döttrar, som liksom hon själv fick åländsk hembygdsrätt (ger bland annat rätt att äga mark och driva företag på Åland).

Skrivarerfarenheter
Som många andra skrivglada säger Liv Wentzel att hon alltid har skrivit - förutom journalistiska texter har det blivit dagböcker och ett antal kortare texter och romanutkast. De sista åren på Åland började hon tröttna på journalistyrkets flyktighet och valde att omskola sig till bibliotekarie - "då läser man mycket", som hon säger.
2017 flyttade familjen till Sverige och Alingsås, mycket för att hennes man längtade hem. I den vevan bestämde Liv sig för att göra något ordentligt av sitt skrivande och ge sig i kast med ett riktigt manus.

Jag har gjort mycket research, både om själva hantverket skrivande och om Åland i början på 1900-talet.

Vilse i snöstorm
Tillhanda handlar om fiskardottern Sia-Svala, som går vilse över isen i en snöstorm och hamnar hos en bondefamilj på ön Vårdö. Där blir hon kvar i väntan på att hennes egen familj ska söka reda på henne. Med tiden växer en försiktig förälskelse fram mellan henne och dottern i huset.
Vi har ett litet torp som vi håller på och renoverar på Vårdö, så jag har gått runt och undersökt många saker på plats. Jag vet hur lång tid det tar att gå från Hullvik, där bondefamiljen bor, till kyrkan, dit de går om söndagen. Jag har stått på bryggan i Hullvik och tittat ut över fjärden där Sia-Svala kom gående den där vintern, åtminstone i min fantasi.

Åländsk ordlista
Naturen och årstidernas växlingar är mycket närvarande i boken, precis som på Åland, säger Liv. Romanen är utgiven på ett finlandssvenskt förlag, och språket kryddas av en del åländska glosor, men det finns en liten ordbok med förklaringar längst bak.
Och fortsättning följer förhoppningsvis. Liv Wentzel har redan lämnat in en uppföljning på Tillhanda till förlaget, och är halvvägs genom manuset till tredje delen.