• Päivämäärä: 15-09-2016
  • Arvostelija: Pia Lagus
  • Media: Rundradion
  • Kirja: Tsarens gisslan - Peter den Stores krigståg 1714
  • Kirjailia: Inger Östman

- Vad gjorde tsaren i Kvarken? Den frågan ställer sig Inger Östman i sin nya bok "Tsarens gisslan". Den beskriver händelserna i Finland och Sverige under Stora ofreden (1713-1721) och utgår ifrån de sägner och vrakfynd författaren vuxit upp med på Västerö i Maxmo.

Östman är frilansjournalist och är sedan över trettio år bosatt i Stockholm. Vid sidan om det egna skrivandet har hon även arbetat som förlagsredaktör.

Idén till boken har hon burit med sig sedan hon var liten och hörde farmor berätta om sägnerna och det som hänt på Västerö.

- Min ambition har varit att ta de här berättelserna och sätta in dem i ett större sammanhang, säger Östman.

Det handlar om Peter den store och hans sjöflotta som kom upp längs den finska kusten 1714. Fyra av galärerna gick på grund vid Ryssberget på Västerö. Även utanför Närpes förliste tsarens galärer.

- Jag har alltid undrat vad tsarens galärer gjorde ute på den här lilla ön? Vad skulle en rysk furste med kusten att göra?

Fynden från galärerna var något man levde med under författarens uppväxtår på 1960-70 talet.

- Med jämna mellanrum dök det upp en kanonkula eller något annat. En del fynd fanns på bara någon meters djup och låg öppna för hemmasamlare, säger Östman.

- Jag är ju inte historiker men historiskt intresserad så det blev en väldigt lång och spännande bildningsresa för mig, säger Östman.

Österbotten hårt utsatt

Genom olika avhandlingar, intervjuer och egna efterforskningar har hon kartlagt händelseförloppet och fått klarhet i tsarens göranden.

- Det Peter den store gjorde var något helt otroligt. Han byggde upp en sjöflotta med ambtionen att ta Finland som gisslan, säger Östman.

- Redan 1712 skrev han att Finland blir en alldeles utmärkt pant i fredsslutet. Han skulle tvinga Karl XII till fred.

Tsaren fick som han ville och Finland, som ju då var en del av Sverige, var ockuperat fram till fredsslutet i Nystad 1721.

Österbotten drabbades mycket hårt under den ryska ockupationen.

- Tsaren gav order om att Österbotten skulle härjas. Näst intill alla städer från sydösterbotten upp till Brahestad brändes, säger Östman.

Städer och byar plundrades. Kvinnor och barn kidnappades och såldes. Många flydde, främst till Sverige. En tiondel av den finländska befolkningen flydde, merparten kom från Österbotten.

- Ur allt det här föddes tusentals sägner, säger Inger Östman.

Paralleller till nutiden

Stora ofreden är en del av vårt lands histoia som varit ganska sparsamt dokumenterad.

- De ryska arkiven var stängda fram till 1990-talet. I Sverige visste man nästan ingenting alls. Så det enda man hade att ta till här i Finland var sägnerna, säger Inger Östman.

- De verk som utkommit om Stora ofreden har också skiftat karaktär beroende på temperaturen på relation till Sovjetunionen och senare Rysland.

I dag finns över 2 050 marinarkeologiska fynd från både Västerö och Närpes samlade i Jakobstads museum. Samlingen är ett resultat av bland annat de organiserade dykningar som gjorts på senare tid framförallt i Närpes.

Den del av historien som nästan helt tappades bort ur dokumentationen är de stora flyktingströmmarna.

- Den första som gjorde något stort på flyktingarna var Johanna Aminoff-Winberg som gick på den svenska flyktingkommissionens anteckningar.

- Jag fick nästan gåshud när jag började läsa på om händelserna och såg kopplingen till nutiden. Det är nästan som att man kunde överföra händelserna från 1700-talets början till vår tid.

- Jag känner mig väldigt ödmjuk och stolt över att med min bok kunnat ge en bild av vad Peter den store gjorde i Kvarken. Och vad hans förehavanden ledde till.

- I den situation som råder i världen i dag får vi inte glömma bort att även vi en gång varit på flykt. Och att människor kidnappades och såldes samtidigt som hela samhällen brändes ner, säger Inger östman.

Lyssna på radioprogrammet om Tsarens gisslan på Arenan.

http://arenan.yle.fi/1-3717059