Att teckna karikatyrer ur finska kriget och göra narr av svenska kungar var det inte många som skulle ha gjort på 1800-talet. Men den finlandssvenske soldaten Per Otto Adelborg ville trotsa reglerna och utnyttja sin talang.
- Han krigade med pennan i hand! säger Catarina Welin som skrivit en bok om Adelborg.
En märklig man
1781 föddes en blivande officer i Lovisa i södra Finland, Per Otto Adelborg. Trots en tuff uppväxt som föräldralös femåring kunde han ändå finna glädjen i sin stora passion, teckning. Efter att Adelborg flyttat till Sverige och anlsutit sig till armén blev tecknandet mer av en livsstil. Snart bröt 1808-1809 års kriget ut i Sverige och man fick kämpa hårt mot ryssarna.
Adeborg skildrade ofta krigets grymma sidor men också de mera vardagliga situationerna, alltid med en komisk prägel. Humorn var hans sätt att hantera de svåra situationer han ställdes inför.
Catarina Welin, författare till boken ”Krigaren med vass penna” som handlar om Adelborg beskriver skildringarna som en motsvarighet till dagens snapchat.
– Det är samma grej, fast i oljemålningar istället för digitala bilder.
Målningarna som gjordes var inte alltid snälla. Den dåvarande svenske kungen Gustav IV Adolf fick sig en och annan känga genom åren. Adelborg var kanske inte den mest omtyckte mannen alla gånger på grund av sina provocerande bilder. Och en av hans främsta motståndare var hans egen svärmor som flera gånger försökte förstöra bilderna för att inte själv bli inblandad i något eventuellt trubbel. Men överlag uppskattades Adelborg av folket, speciellt bland de andra soldatkamraterna.
Slumpen avgjorde saken
Catarina Welin säger att hon egentligen bara ramlade över Adelborg när hon letade efter information till en annan bok hon skulle skriva. Det krävdes dock bara fem bilder av officeren innan hon var fast och bestämde sig för att skriva en helt annan bok. Denne man slutade inte förvåna henne.
– En sådan jädra personlighet han hade, här kan man prata om finsk ”sisu”.
Genom sin bok vill hon förmedla Adelborgs självsäkerhet och goda humör till läsarna samtidigt som hon vill uppmana folk till att våga göra det man är bra på.
Idag finns Per Otto Adelborgs karikatyrer bevarade på Nationalmuseumet i Stockholm och på Åbo Akademi i Finland.