Det hände vid Kvarkens stränder är en roman om livet under de spännande åren 1915 - 1918 då kvinnor och män med framtidsdrömmar arbetade för landets frihet. De förberedde den dag då den ryska armén skulle drivas ut ur vårt land med ständigt hot om att råka i fängelse. Men händelserna fick en annan riktning. I stället utbröt ett skoningslöst inbördeskrig eller brödrakrig som man ofta kallade den tiden. Många hade svårt att se ”fienden” i inbördeskriget.
Romanen målar en bild av skärgårdslivet i Österbotten under en tidsperiod mellan första världskriget och självständighetens första år. Mary-Ann Gröhn berättar belevat om aktivistfamiljernas liv. Samtidigt som männen i familjerna företog sina färder över Kvarken till Umeå, brottades kvinnorna med de vardagliga sysslorna. Men allting förändrades då det skoningslösa inbördeskriget började.
Berättelsen är ett fragment om en familjs liv i skärgården, med inblick i kvinnornas liv på öarna i Kvarken när männen var ute på havet medan de ensamma skötte hushåll, djuren och odlingarna. Männen som arbetade för friheten hölls under uppsikt och de var tvungna att hålla sig undan. Isolationen och vidskepelsen hörde till det vardagliga och hårda livet som i denna roman beskrivs inlevelsefullt, spännande och sakkunnigt.