• Päivämäärä: 17-03-2024
  • Arvostelija: Bo Pettersson
  • Media: Hbl
  • Kirja: Han sa du tänker för mycket
  • Kirjailia: Anna Mendelsson

I Anna Mendelssons roman är cykling både terapi och livsstil för den unga huvudperson som funderar över hur mycket frihet en människa kan bära.

”Frihet är det bästa ting, som sökas kan all världen kring, den frihet väl kan bära”, så skaldade biskop Thomas Simonsson som bekant på 1400-talet i sin Frihetsvisa. Han må ha haft politisk frihet i tankarna, men det gäller också individuell frihet.
Den svenska journalisten Anna Mendelsson, som redan hunnit med en barnbok och en ungdomsroman, debuterar som vuxenförfattare med romanen Han sa du tänker för mycket
Den icke-namngivna unga huvudpersonen, som berättar om sitt liv, har biskop Thomas dilemma: hon vill vara fri från allt och alla, men för mycken frihet är också tung att bära, inte minst då hon dras med en slöja av deppighet.
 

Kors och tvärs Sommarsverige

Berättarens nedstämdhet verkar ha att göra med att hon inte kan tåla dagens prylhets och konsumtionshysteri. Vad gör man, om man vill lämna allt, har klimatångest och inte orkar vandra? Cyklar! Tar med ett litet tält, ett liggunderlag och lite kläder, och så i väg kors och tvärs genom Sommarsverige. Och cykelnördar vill säkert veta att färden görs på en begagnad mountainbike av märket Trek X-Caliber 7.
Efter att ha läst ett antal böcker om cykling har jag slagits av hur få beskriver vad de ser längs vägen, alltså inte vid destinationen. En författare som gör det njutbart är Nalle Valtiala i sina två memoarer om att cykla i Kalifornien, Rid söderut med vinden och Semper betyder evighet, båda på förlaget Litorale.
Det är på samma förlag Mendelsson ger ut sin roman om cykling, där huvudpersonen med alla sinnen registrerar vad som finns på båda sidor om vägen – och i hennes vidlyftiga fantasi. Bland annat träffar hon många vanliga svenska och norska familjer på bilsemester och en del original, alla förvånansvärt hyggliga.

Vindlande tankar

Hon ser också en ko som står vid havsbrynet och tycker att denna ”djupundrande ko” inte tycks ha något att säga. ”Men det är bra att hon inte kan berätta, för hon ska vara ensam i det. Det ensamma är svårt men nödvändigt”. Det här ger en fingervisning om hur berättarens hjärna fungerar: allt speglar hennes egna vindlande tankar, som i enlighet med boktiteln hela tiden går på högvarv.
Den som säger att hon tänker för mycket är en av de män hon intresserar sig för under färden. Honom kallar hon ”den medgörliga”; en annan är ”morgonrockaren” (som cyklar i en morgonrock). Men den förra verkar vara intresserad att föra in henne i ett medelsvenssonliv och den senare suktar efter en ännu större frihet än hon och är på väg ”ingenstans”.
Ibland kan det bli lite tungt att följa berättarens resonemang, men oftast är det fascinerande att paddla med henne i en medvetandeström med farliga undervattensklippor. Tänker mig att detta kunde vara en viktig bok för ungdomar och unga vuxna som tampas med liknade problematik i en tid då samhället mer och mer består av singelhushåll: Hur vet man att en person är värd att man, som det heter, binder sig?
Ett och annat beslut och sammanträffande är kanske inte riktigt trovärdigt och språkbrukets brokighet kan verka påfrestande. Arttu Nousiainens illustrationer av döda djur och fåglar är i sig lyckade, men poängterar väl mycket huvudpersonens nedstämdhet, som dock inte färgar hela hennes cykelsommar.
Tvärtom, berättarens säregna beskrivningar och resonemang är så fängslande att man gärna trampar vidare genom ett anonymt Sommarsverige och hör hennes tankar om det ena och det andra, inklusive livsavgörande beslut, ofta med en humoristisk knorr.