• Päivämäärä: 30-09-2021
  • Arvostelija: Veikko Huuska
  • Media: Uusi Suomi Blogit
  • Kirja: All världens vägar
  • Kirjailia: Pär Stenbäck

"Eilen luin viikontakaista Suomen Kuvalehteä, jossa on pari aukeamaa Jörn Donnerista, otsikolla ”Ristiriita nimeltä Jörn Donner”. Teksti on toimitettu ote rkp:n tunnetun poliitikon ja ministerin Pär Stenbäckin kirjasta All världens vägar (Litorale, 2021)."

"Luen lisää Pärin tekstiä, joka on mielestäni poliitikon tekstiksi erinomaista, sujuvaa ja kompaktia. Paitsi että, onko Pär poliitikko? Ollut mutta ei kai enää, luulisin, ainakaan hänellä ei ole välttämättä poliitikon maneereita. Hän antaa  tosiasioiden puhua kertoessaan aiheesta Donner ja poliittinen surfailu."

"En tietenkään aio ruotia Pär Stenbäckin Donner-artikkelia sana sanalta. Siinä on herkulliset kohdat, etenkin jos lukija osaa tai haluaa sisälukea sitä ”oikein”, ellei niin ei. Kenestä muusta poliitikosta kollega ja ”tarveystävä” voi tänään Suomessa kirjoittaa näin:

”Hänen uskottomuutensa vallinneita poliittisia normeja ja sääntöjä kohtaan ja taipumuksensa arvostella toistuvasti kulloisiakin poliittisia vallanpitäjiä ja omia kollegoita oli itse asiassa hänen menestyksensä ydin, johon hänen asemansa politiikan piirissä perustui”.

Mahdottoman osuvasti sanottu, kertoo kaiken. Mutta kertooko se vain tapauksesta nimeltä Jörn Donner, vai vilauttaako se myös jotain meidän, suuren yleisön, sielusta ja paatumuksesta jotain?"