• Päivämäärä: 13-06-2016
  • Arvostelija: Stefan Holmström
  • Media: Hbl
  • Kirja: Sjutusen år - del III
  • Kirjailia: Irmelin Sandman Lilius

Skapandet kommer ur utrymme, tid och tystnad, säger jubilerande Irmelin Sandman Lilius. Den tredje delen av verket 7000 år blir inte riktigt som den var tänkt. – Jag är en specialist på vardagslivet, det personliga livet, och det hela blev så ymnigt att Schildts och Söderströms ville ha bort en tredjedel, säger Irmelin Sandman Lilius, som fyller 80 på tisdag. Hon ville själv behålla alla 750 sidor. Därför blir det inte en bok, utan två. Den tredje och fjärde delen av 7000 år ges ut av förlaget Litorale i augusti.

– Jag kunde inte krafsa bort mer. Själva andan skulle ha tagit skada, säger Sandman Lilius, en av de internationellt mest kända finländska författarna.

Hon har själv kallat det nya verket en dubbelbiografi eftersom det inte bara omfattar den framlidne maken Carl-Gustaf Lilius men också hela familjelivet.

– Arbetet var som att rita en karta över ett land efter hand att man upptäcker det.

Notiser blir berättelser
De två första delarna utkom 2003 och 2011. Processen har varit emotionellt ansträngande, säger Sandman Lilius.

– Jag har då och då fått ta paus och vila mig med att skriva något annat, som de totaltassiga böckerna om Rasse Rask.

Böckerna utspelas i ett Hangö som man mycket väl kan känna igen trots farsartade och surrealistiska övertoner, säger Sandman Lilius. Det mesta utgår från små notiser i Hangötidningen.

– Här händer hela tiden saker och ting. Folk tror jag hittar på allt men det är sådant som bara kommer, säger Sandman Lilius och berättar en notis om hur ett fartyg i hamn gick på grund på sitt eget ankar.

Skapar på skrivmaskin
Att finna en berättelse i det lilla präglar Sandman Lilius produktion. Ett bra exempel är barkbåten hon fann på en strand och som gav Kapten Krabba. För det krävs en förmåga att vara mottaglig. Från sin mors sida har Sandman Lilius fått förmågan att se mer än andra.

– Man måste ha utrymme, tid och ett visst mått av tystnad. Annars hör jag inte vad de säger.

Det var så det gick med Rasse Rask. Efter tre böcker tänkte Sandman Lilius fortsätta med biografin.

– Minsann stod inte Rasse här vid skrivbordet och sade att han vill han ha en egen hygglig bok, en riktig roman.

Det blev Vattentrappor under jorden, också den skriven på skrivmaskin. De slutliga verken sparas ändå på en "komputter".

– Jag tänker mycket bättre med den stillsamma tekniken och försöker klara mig så länge med den som jag kan.

"En av fyra stora"
Sandman Lilius fantasyvärld, som den fiktiva staden Tulavall, saknar motstycke i sin rikedom och komplexitet, har Dagens Nyheter skrivit. Enligt DN är hon en av bara fyra "riktigt framstående författare" av fantasylitteratur på svenska.

Det har ändå inte alltid varit lätt att övertyga förlagen. Sandman Lilius uppmanades stryka hela Fru Sola ur trilogin Fru Sola och slopa långa sekvenser i Mattan från Kars. Vilket hon så klart inte gjorde.

– Jag har fått höra att mina barnböcker är för svåra och mina vuxenböcker för barnsliga, men målgruppen finns och består av folk med en särskild sorts inriktning, inte folk i en viss ålder.

I en hylla vid arbetsbordet finns en färdig sagoroman och en påbörjad fortsättning.

– Det är hela tiden hägringar, den ena bakom den andra, olika historier som kommer och går. Jag skriver så mycket jag kan medan jag ännu har krafter och möjligheter till det.

PROFIL
Irmelin Sandman Lilius
Född 14.6.1936 i Helsingfors. Gifte sig 1957 med konstnären, författaren och samhällskritikern Carl-Gustaf Lilius (1928–1998).

Gjorde sin debut med diktsamlingen Trollsång 1955. Mest känd är hon för böckerna som utspelas i den fiktiva staden Tulavall.

Har nyligen blivit klar med del tre och fyra av 7000 år. Böckerna ska enligt planerna komma ut i augusti.

Planerar som bäst en utställning i Hangö stadsbiblioteks galleri. Vernissage ordnas den 6 augusti.

Är bortrest på sin födelsedag: "Vi är bjudna till vänner, så jag tänker smita och säger inte vart."