Sjutusen Ă„r - Del III
(2016/07)

  Irmelin Sandman Lilius
ISBN: 978-952-5045-78-9
Rek. pris: 32.50
Bindning: Inbunden

Beställ boken

Carl-Gustaf Lilius (1928–98) var i mĂ„nga avseenden en mĂ€rkesman. Han var konstnĂ€r, författare, filosof och samhĂ€llsdebattör. Som konstnĂ€r ville uppfylla vĂ€rlden med sina verk. Han lĂ€ste och han skrev. Hans brevvĂ€xling var oöverskĂ„dlig. Han motsatte sig kĂ€rnkraft. Han försvarade flyktingar. Han var sina vĂ€nners trofasta vĂ€n, varm och generös. Han kunde vara lĂ€ttstött och lĂ„ngsint. Han kunde bli vulkaniskt vred. Han kunde grĂ„ta av gripenhet. Han var erkĂ€nd kilometerpratare, men kunde tiga i dagar. Han var ingen sĂ„ngare men musik betydde oerhört mycket för honom.
Att beskriva hans liv har inte varit lĂ€tt, och orsaken har han formulerat sjĂ€lv: ”Det problematiska Ă€r att jag har sĂ„ mĂ„nga linjer att rumstera mig fram lĂ€ngs
”
Han sa ocksĂ„, att för att hinna med allt han vill och allt han borde göra, mĂ„ste han skapa en egen tiderĂ€kning: hundra Ă„r för varje Ă„r av den vanliga mĂ€nniskolĂ€ngden. NĂ€r han fyllde fyrtio ansĂ„g han sig vara fyratusen. OcksĂ„ kunde han sĂ€ga att han lĂ€ste och lĂ€rde sig, sade och gjorde, sĂ„ mycket under ett Ă„r att det skulle ha rĂ€ckt för hundra. Titeln pĂ„ biografin var sĂ„lunda sjĂ€lvklar. SJUTUSEN ÅR DEL III behandlar tiden 1973–1987.

 

RECENSIONER

Hbl, Intervju
Stefan Holmström (13-06-2016)


Irmelin Sandman Lilius: Jag skriver sÄ mycket jag kan
Skapandet kommer ur utrymme, tid och tystnad, sĂ€ger jubilerande Irmelin Sandman Lilius. Den tredje delen av verket 7000 Ă„r blir inte riktigt som den var tĂ€nkt. – Jag Ă€r en specialist pĂ„ vardagslivet, det personliga livet, och det hela blev sĂ„ ymnigt att Schildts och Söderströms ville ha bort en tredjedel, sĂ€ger Irmelin Sandman Lilius, som fyller 80 pĂ„ tisdag. Hon ville sjĂ€lv behĂ„lla alla 750 sidor. DĂ€rför blir det inte en bok, utan tvĂ„. Den tredje och fjĂ€rde delen av 7000 Ă„r ges ut av förlaget Litorale i augusti.


Läs mera >>